طومار حمایت از حق تحصیل دانش‌آموزان افغانستانی

هیچ کودک افغانستانی حتی مهاجرینی که به صورت غیرقانونی و بی‌مدرک در ایران حضور دارند، نباید از تحصیل باز بمانند و همه آن‌ها باید در مدارس ایرانی ثبت‌نام شوند.
(مقام معظم رهبری، اردیبهشت ۱۳۹۴)

طومار حمایت از حق تحصیل دانش‌آموزان افغانستانی

در هفته‌های گذشته، علی‌رغم دستور صریح رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) مبنی بر لزوم تحصیل فرزندان مهاجرین و ثبت نام آن‌ها در مدارس، دوباره شاهد سنگ‌اندازی و عدم ثبت نام آنها در مدارس بودیم. اتفاقی که مورد اعتراض بسیاری از فعالان مردمی حوزه بین‌‌الملل قرار گرفت و در نهایت وزارت کشور، با صدور بخشنامه‌ای جدید وعده‌ی رفع مشکل آن‌ها را داد.
با این حال پس از گذشت ۱۸ روز از آغاز ثبت نام مدارس و گذشت بیش از یک هفته از صدور بخشنامه‌ی مذکور دوباره شاهد کارشکنی اداره‌ی اتباع و عدم صدور برگه‌ی حمایت تحصیلی برای آن‌ها هستیم.

تاکید بیش از ۱۱۲۰۰ تشکل و فرد حقیقی بر حق تحصیل دانش‌آموزان افغانستانی در ایران

بانیان این نامه دو تشکل ایرانی و افغانستانی هستند، هسته بین‌الملل امام خمینی (ره) بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی‌ و جمعیت افغانستانی‌های مقیم ایران. این نامه که بر روی تارنمای هسته مرکزی بین‌الملل بسیج دانشجویی اقدام به جمع‌آوری امضا نموده بود، به امضای بیش از ۲۰۰ تشکل حقوقی اعم از بسیج دانشجویی ، گروه جهادی ، بنیاد ، موسسه ، سازمان مردم نهاد ، هیئت ، کانون و… و همچنین حدود ۱۱۰۰۰ نفر به صورت حقیقی رسیده است. نکته قابل توجه آن است که بیش از ۹۳ درصد از تشکل‌های حامی این نامه و حدود ۷۷ درصد از امضا کنندگان حقیقی نامه ایرانیانی هستند که تفکر امت واحده اسلامی و برادری و همدلی با مهاجرین افغانستانی را به زیبایی به نمایش گذاشتند.

متن کامل نامه:

بسم الله الرحمن الرحیم

جناب آقای حسن روحانی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

سلام علیکم

همانطور که مستحضر هستید در هفته‌های گذشته، علی‌رغم دستور صریح رهبر معظم انقلاب اسلامی مدظله مبنی بر لزوم تحصیل فرزندان مهاجرین و ثبت نام آن‌ها در مدارس، دوباره شاهد سنگ‌اندازی و عدم ثبت نام آنها در مدارس بودیم. اتفاقی که مورد اعتراض بسیاری از فعالان مردمی حوزه بین‌‌الملل قرار گرفت و در نهایت وزارت کشور، با صدور بخشنامه‌ای جدید وعده‌ی رفع مشکل آن‌ها را داد.

امروز پس از گذشت ۱۸ روز از آغاز ثبت نام مدارس و گذشت بیش از یک هفته از صدور بخشنامه‌ی مذکور و در حالی که مدت بسیار کوتاهی تا پایان فرصت ثبت نام این کودکان باقی مانده است، دوباره شاهد کارشکنی اداره‌ی اتباع و عدم صدور برگه‌ی حمایت تحصیلی برای آن‌ها هستیم. گویا وزارت کشور و اداره‌ی اتباع حتی به عملی کردن وعده‌های خود نیز، دیگر اهمیتی نمی‌دهند.

بسیار بدیهی و روشن است که تحصیل، حق هر کودکی است و علاوه بر این اصل انسانی، دستور صریح مقام معظم رهبری مد ظلّه العالی فصل‌الخطابی برای این موضوع است؛ همان طور که ایشان صریحا دستور دادند که “هیچ کودک افغانستانی، حتی مهاجرینی که به صورت غیرقانونی و بی مدرک در ایران حضور دارند، نباید از تحصیل بازبمانند و همه آنها باید در مدارس ایرانی ثبت نام شوند”.

ما به عنوان جمعی از تشکل‌ها و دانشجویان انقلابی ایران به همراه جمعی از برادران و خواهران افغانستانی، عدم اجرای صحیح بخشنامه فوق‌الذکر را از طرق مختلف مکررا پیگیری کرده و متأسفانه نتیجه مطلوب حاصل نگردیده است، و این مکتوبه، احتمالا آخرین پیگیری و مطالبه‌گری در قالب نامه‌نگاری بوده و پس از آن راهی جز مطالبه‌گری میدانی(البته به صورت قانونی و ذیل مجوزهای بسیج دانشجویی) برای کنشگران این عرصه قابل تصور نیست؛ لذا خواهشمند است این موضوع را شخصاً پیگیری نموده تا اقدامات پیشنهادی ذیل محقق شوند:
      ۱. تمدید سه هفته‌ای مهلت ثبت‌نام همه مدارس برای مهاجرین افغانستانی
      ۲. انتشار علنی ابلاغیه تمدید مهلت ثبت‌نام به همه مدارس جهت سهولت در مطالبه‌گری اولیای دانش‌آموزان از مدارس
      ۳. پیگیری چرایی عدم اجرای برخی بندهای بخشنامه مذکور و صدور دستور فوری مبنی بر رفع مشکلات احتمالی
      ۴. صدور دستور فوری جهت توبیخ مقصران این امر و مسببان اشک هزاران دانش‌آموز معصوم افغانستانی
      ۵. انتصاب نماینده‌ ویژه رئیس جمهور در این امر، فردی که ضمن در دسترس بودن، مردمی بودن و دلسوزی، پاسخگوی مشکلات احتمالی دانش‌آموزان و اولیا باشد.

امید است این نامه، به عنوان آخرین مطالبه حقوق دانش‌آموزان افغانستانی از دولت دوازدهم و شخص رئیس جمهور روحانی، با دستوری ویژه جهت حل همیشگی مشکلات این عزیزان قرین گردد.

بازتاب های خبری در رسانه های مختلف:

پوشش رسانه‌ای جمع‌آوری امضا در حمایت از حق تحصیل دانش آموزان افغانستانی در خبرگزاری‌های مطرح ایران را می توانید در لینک های زیر مشاهده نمایید:

تداوم پیگیری مشکلات دانش‌آموزان افغانستانی